W małej liczbie przypadków zdarza się tak, że osoba, która nie jest diabetykiem, interesuje się faktem egzystencji indeksu glikemicznego. Chyba, że ktoś jest lekarzem albo dietetykiem, wtedy również posiada on znaczenie. W większej ilości przypadków postrzeganie i przygotowanie w posiłku węglowodanów ma charakter, tak zwany, na oko. Ani jedna osoba, to oznacza przeciętny człowiek, który komponuje dietę z odpowiednią ilością węglowodanów, nie zwraca sugestie na fakt, w jaki sposób przetwarzają się one w danym organizmie, wyłącznie raczej mierzy albo waży ich ilość. Indeks glikemiczny jest w chwili obecnej reakcją na glukozę dostarczaną przez węglowodany i metodę jej przetworzenia na cukier we krwi, a również wyznaczenie jego poziomu. Okazuje się, że dostarczane do organizmu węglowodany regulują tę zależność, a jest ona niebywale ważna w życiu każdego człowieka, a szczególnie tego, który chce zrzucić kilka kilogramów lub nie przytyć za bardzo. Okazuje się, że bardzo wiele zależy od typu przyjmowanych węglowodanów, ponieważ faktem jest, iż niektóre z nich są dobre, a inne złe, ponieważ wywołują diametralnie inne reakcje we krwi. Niektóre węglowodany, te dobre, działają bardzo harmonijnie, zamieniają się w cukier we krwi, ale nie powodując specjalnych jego wzrostów, które mogą być bardzo niebezpieczne. Jednakże są również takie węglowodany, które powodują ogromne wahania poziomu glukozy we krwi i teraz ta zależność ma możliwość być dla organizmu niewskazana. Bardzo łatwo jest je od siebie oddzielić. Najlepsze węglowodany to te, które nie są za bardzo oczyszczane i przetworzone. Takie, które zawierają w sobie bogactwo błonnika, cukry złożone. Dzięki temu, że organizm przyswaja je dłużej, niż pozostałe, wchłanianie, niemniej jednak też ich trawienie trwa relatywnie długo, dzięki czemu przetwarzanie węglowodanów na cukier jest harmonijne i nie stwarza zbyt gwałtownych skoków jej poziomu. W innych przypadkach, kiedy spożywane są złe węglowodany, poziom ma wahania i szybko jest w stanie podskoczyć, co stwarza nadmierne ich nagromadzenie, jako tłuszcz.