Tradycyjnie sushi je się rękoma, jednak w europie ze względu na uwarunkowania kulturowe, najczęściej w celu spożycia potrawy używa się pałeczek. Do sushi podaje się kilka rodzajów sosów i przypraw stanowiących nieodzowny element dania.
Przeważnie jest to sos sojowy, zielony chrzan o bardzo intensywnym smaku, oraz marynowany imbir.
Do tego dania odradza się picie wody, zamiast niej jako napój jest często podawana zielona herbata.

Nigiri sushi jest odmianą sushi którą osoba przyrządzająca formuje w rękach, jest to jedna z popularniejszych odmian tego dania. przyrządza się ją poprzez przygotowanie odpowiedniej porcji ryżu, i za pomocą dłoni formuje się z niego coś w rodzaju podłużnego, owalnego paluszka.
Na tak przygotowaną porcję ryżu nakłada się jeden z wybranych dodatków, może to być ryba lub owoc morza.

Temaki sushi to inna od innych odmian sushi, podaje się je w czasie bardziej oficjalnych okazjach, gdy gusta osób mających delektować się daniem są różne lub nie do końca znane. Podaje się kilka rodzajów dodatków w osobnych naczyniach, oraz ryż. Wśród serwowanych składników nie może zabraknąć takich jak ryba, owoce morza, grzyby, tofu oraz przyprawy.
Zazwyczaj również znajdziemy tam warzywa oraz owoce.

Maki sushi, inaczej mówiąc sushi zawijane, przyrządza się je tradycyjnie, czyli z ryby i ryżu, zazwyczaj również z dodatkiem warzyw, takich jak choćby ogórek. Całość miesza się i zwija w wodorosty, tak przygotowany rulon kroi się na plasterki. Podaje się go z wasabi, odmianą chrzanu o ostrym i wyrazistym smaku, sosem sojowym oraz marynowanym imbirem.
Rozróżnia się kilka smaków tej odmiany sushi, zależy on głównie od składników jakie dodajemy do potrawy.

Chirashi sushi to w tłumaczeniu sushi porozsypywane, jest to odmiana sushi która przypomina nieco nasze tradycyjne potrawy. Tego rodzaju sushi jest serwowane na półmisku z ryżem, na jego wierzchu rozkłada się składniki potrawy, w zależności od upodobań osoby zamawiającej tą danie, mogą to być warzywa, owoce, ryby owoce morza. Oczywiście nie może zabraknąć również tradycyjnych przypraw dodawanych do tej potrawy. Oprócz nich czasami dodaje się grzyby oraz tofu, zapewniają one unikalny i doskonały smak potrawy.