Tylko wartościowy tekst, moderowany.
Chleb i bułki niedużo posiadają wspólnego z smakiem słodkim. Mimo to towary te zalicza się do grupy składników odżywczych jaką są węglowodany. Takie, a nie inne zaszeregowanie wynika z tego, że pieczywo zawiera skrobię, która pod kątem chemicznym jest właśnie węglowodanem. Skrobia znajduje się między innymi w ziarnach zbóż, z których tworzy się pieczywo. Przy wyborze pieczywa obowiązuje ta sama zasada, co przy zakupie cukru, czyli mówiąc obrazowo chleb chlebowi nierówny. Warto kupować pieczywo z mąki nieczyszczonej. W okrywie ziarna znajduję się bowiem to, co najcenniejsze, czyli witaminy, głównie z grupy B, składniki mineralne , a oprócz tego błonnik. Takie pieczywo nazywa się razowym i posiada ciemną barwę. Powinno się jednakże uważać, by nie da się nabrać. Producenci bowiem dodają do pieczywa słód jęczmienny bądź karmel amoniakalny, które wyrobom z mąki oczyszczonej nadają brunatną nazwę. Białe pieczywo, choć tak bardzo lubiane, jest w praktyce bezwartościowe. Mąka oczyszczona wyprodukowana jest z pozbawionego łupiny ziarna. Środek ziarna stosuje się do produkcji mąki, a wszystko co cenne zmieniane jest na otręby dla zwierząt. Prócz tego producenci dodają do pieczywa, również tego białego, coraz więcej konserwantów i ulepszaczy, żeby przyspieszyć proces produkcji. Prawdziwy chleb powinien zawierać w sobie wyłącznie mąkę, drożdże, sól i wodę i być produkowany na prawdziwym zakwasie. Tymczasem coraz więcej bułek i chlebów ma wydłużoną listę składników, których nazwa kryje się pod tajemniczym symbolem E. Takiego pieczywa należy unikać jak ognia. Do wyboru, poza ciemnego i jasnego, posiadamy pieczywo pszenne, żytnie oraz dodatkowo mieszane czyli pszenno-żytnie. Chleb żytni jest ciężki i zbity. Jego ciemna wersja tu pumpernikiel. Pieczywo kreowane jedynie z mąki żytniej jest niedużo popularne, a szkoda, bo coraz w zdecydowanej większości przypadków słyszy się, że sprzyja ono zdrowiu i odchudzaniu. Ostatnie badania dowodzą, że wyroby z mąki żytniej obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają odporność, mają właściwości antynowotworowe i przyspieszają przeróbkę materii.
Witam wszystkich serdecznie na tym wielotematycznym blogu. Poruszane są tutaj wszelkiego rodzaju tematy, od A do Z.
Piszemy i komentujemy o różnych sprawach. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie chwilę aby spędzić trochę czasu na tej stronie i znaleźć coś dla siebie.
Zachęcamy do czytania, komentowania, a także pisania postów.
Zostaw odpowiedź
Musisz się zalogować aby móc komentować.