W naszym kraju jest wiele potraw, które są znane na całym świecie. Na pierwszym miejscu powiedzielibyśmy o bigosie. Ale nie mniej znane są dla przykłady pierogi z mięsem. Nie przystoi nie powiedzieć o barszczu czerwonym czy rosole. O specyficznym smaku wymienionych potraw przesądzają nie tylko przepisy podawane z pokolenia na pokolenie, ale też wykorzystane przyprawy i zioła. Dla przykładu używana na co dzień i świetnie każdemu znana zielona pietruszka. Pietruszka jest nie dość, że smaczna ale również nadzwyczaj zdrowa. Codziennie powinny sięgać po pietruszkę w szczególności osoby u których zdiagnozowano niedokrwistości. Nad to natka ma dużo witaminy C. Można ją stosować do wszystkich dań, kanapek, twarożka. Musimy przyznać, iż nie tylko nasz kuchnia ma swoje swoiste dania. Dla przykładu kuchnia chińska. Kto z nas nie wymieni chociaż kilku dań pochodzących z Chin. Mamy w Polsce dużo restauracji chińskich. Jak wiadomo najważniejszą rolę w kuchni chińskiej gra ryż. Większość dań opiera się na ryżu. Ale bardzo ważne w kucharzeniu są przyprawy. Bardzo znaną przyprawą stosowaną przez Chińczyków jest i niezwykle zdrowy i ceniony imbir. Ma on doskonały wpływ na trawienie, ale też zawiera cenne pierwiastki, na przykład potas. Jest polecany w szczególności paniom w ciąży. Imbir daje daniom specyficznego smaku.