Właściwie każdy posiłek ma w sobie węglowodany, co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Znaczące nie jest unikanie jedzenia a określenie sobie granic i konsekwentne je przestrzeganie. Kuchnia zrobiła ogromny krok do przodu w ostatnich latach. W Polsce można spotkać multum restauracji oferujących kulinaria z innych krajów. Dzięki temu człowiek nie ruszając się z rodzinnych stron może bez żadnego problemu poznawać smaki zagranicznych sąsiadów. Ze 100% pewnością w tym wszystkim liczy się umiar. Nie można wstając rano posiadać na celu opychanie się smakołykami, jedzenie przecież nie jest bardzo istotne, nie jest sensem życia. Nie ma człowieka który zna wszelkie smaki świata, trzeba być tego świadomym. Poznanie stron wymaga czasu, delektowanie się każdym kęsem daję ogromną radość i wspomnienia. We Wam powinno się wiedzieć kiedy skończyć, w odejściu od stołu również. Niestety wielu nie potrafi określić momentu sytości. Dzieję się tak przez czas w jakim trwa posiłek. Zaleca się wolne jedzenie, jest to gwarancja uniknięcia nadwagi.