Kompleks trzech aminokwasów: metioniny, cysteiny i tryptofanu buduje aminokwasy siarkowe. Stanowi on składnik wielu towarów leczniczych polecanych do pielęgnacji skóry łojotokowej, tłustej, skłonnej do wyprysków i przetłuszczania się jak też do walki z łupieżem. Aminokwasy siarkowe są także priorytetowym czynnikiem keratyny, która jest jednym z białek budujących skórę, włosy i paznokcie. Odpowiednia ilość aminokwasów siarkowych ma decydujący wpływ na wygląd naszych włosów. Na przykład w przypadku włosów kręconych to głównie aminokwasy siarkowe, zwłaszcza cysteina odpowiadają za ich ładny skręt. Kompleks aminokwasów siarkowych wpływa na produkcję keratyny, hamuje przedwczesne siwienie włosa, przyspiesza porost włosów i osłabia ich wypadanie, wzmacnia cebulki, działa przeciwłupieżowo oraz przeciwłojotokowo na skórę głowy. Niewielkie ilości tych aminokwasów dostępne są w produktach spożywczych zawierających dużo białka na przykład. jajkach, otrębach pszennych, roślinach strączkowych. Pełnią dosyć bardzo ważną rolę budulcową, dlatego warto dostarczać je z dietą.