Do głównych zalet możemy zaliczyć przeciwdziałanie zapadaniu na rak oraz choroby serca, pomaga zachowywać odpowiednią wagę ciała, pobudza mózg, poprawia ukrwienie organizmu i samopoczucie. Jest to czyste zdrowie, zaklęte w tych niepozornych liściach. Jest najcelniejszym wyborem na długie życie i pełne zdrowie, bez znaczenia jaki tryb życia prowadzimy i jakie dziedziny sportu trenujemy.

Nietypowym przypadkiem jest także wykorzystywanie tej rośliny w procesie produkcji pokarmu dla zwierząt. Z badań wynika iż mięso ze zwierząt, które karmiono w ten sposób spreparowaną mieszaniną, znacznie łatwiej się przechowuje przez co dłużej zachowuje swoją przydatność do spożycia. Często stosowana jest jako suplementy diety w przeróżnych typach diet. Zawartość polifenoli wpływa również na smażone potrawy, są dzięki temu dużo zdrowsze.

Ta herbata nie jeden raz poddana była eksperymentom na potwierdzenie jej właściwości leczniczych. Moim zdaniem ponad trzy tysiące lat codziennego stosowania i oczywistego wpływu na długowieczność nacji używających ją w codziennej diecie, daje jasny sygnał. Jej zbawienny wpływ jest nieoceniony.

Ostatnio herbata przechodzi setki badań laboratoryjnych. Dużo z nich pod spojrzeniem dociekliwych specjalistów zamknięto zbliżonymi spostrzeżeniami, okazuje się że pojawiają się kolejne lecznicze właściwości. Zatem pozytywne działanie dla naszego organizmu zostało udowodnione, posiada ona zbawienny wpływ między innymi na: rak, obniżanie cholesterolu i krążenie. Stawia ją to na czołowym miejscu wśród zdrowych i naturalnych działań wspomagania naszego zdrowia. Jest bardzo ważnym składnikiem diety, definiującym solidne zdrowie.

Niedokrwistość powiązana jest często z chorobami nowotworowymi. Jej powody to w szczególności problemy uzależnione od dolegliwości podstawowej, trwającego leczenia albo spowodowane niewłaściwym odżywianiem.