W Polsce jest dużo potraw, które są znane w wielu krajach. Między innymi wymienilibyśmy o bigosie. Ale nie mniej znane są na przykład pierogi ruskie. Nie możemy nie wspomnieć o barszczu czerwonym czy żurku. O specyficznym posmaku wspomnianych przysmaków decydują nie tylko przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, ale również zastosowane przyprawy i zioła. Na przykład stosowana na co dzień i świetnie każdemu znana zielona pietruszka. Jest to przyprawa nie dość, że aromatyczna ale także niezwykle zdrowa. Każdego dnia muszą sięgać po nać pietruszki przede wszystkim osoby którym postawiono diagnozę niedokrwistości. Swoją drogą pietruszka ma wiele witaminy C. Możemy ją stosować do wszelkich dań, kanapek, twarożka. Musimy zauważyć, że nie tylko nasz kuchnia ma swoje charakterystyczne potrawy. Na przykład kuchnia chińska . Któż z nas nie zna choćby kilku potraw pochodzących z Chin. Mamy w Polsce coraz więcej restauracji chińskich. Jak wiemy największą rolę w kuchni chińskiej odgrywa ryż. Dużo potraw opiera się na ryżu. Ale bardzo istotne w kucharzeniu są przyprawy. Najbardziej powszechną przyprawą używaną przez Chińczyków jest smaczny i bardzo zdrowy i popularny imbir. Ma on doskonały wpływ na procesy trawienne, ale też zawiera użyteczne dla organizmu pierwiastki, na przykład wapń. Poleca się go szczególnie paniom w ciąży. Imbir nadaje daniom wyjątkowego smaku.