Temaki sushi to inna od pozostałych odmian sushi, serwuje się je w czasie bardziej oficjalnych okazjach, gdy gusta osób mających delektować się daniem są różne lub nie do końca znane. Podaje się kilka rodzajów dodatków w osobnych naczyniach, oraz ryż. Wśród podawanych składników nie może braknąć takich jak ryba, owoce morza, grzyby, tofu oraz przyprawy.
Zazwyczaj również znajdziemy tam warzywa oraz owoce.

Nigiri sushi jest odmianą sushi którą osoba przyrządzająca formuje w rękach, jest to jedna z bardziej znanych odmian tego dania. przyrządza się ją poprzez przygotowanie odpowiedniej porcji ryżu, i za pomocą dłoni formuje się z niego coś w rodzaju podłużnego, owalnego paluszka.
Na tak przygotowaną porcję ryżu nakłada się jeden z wybranych dodatków, może to być ryba lub owoc morza.

Sushi to potrawa przyrządzana z gotowanego ryżu oraz różnych dodatków, przeważnie są to surowe ryby, wodorosty, owoce morza.
Potrawa przybyła do krajów europejskich oraz na kontynent ameryki z dalekiego wschodu, konkretnie z Japonii, zyskując dużą popularność głównie ze względu na walory smakowe.
Potrawę przygotowuje się tuż przed jej podaniem, gdyż głównym warunkiem udanego sushi jest to aby wszystkie składniki były świeże.

Chirashi sushi to w tłumaczeniu sushi porozsypywane, jest to odmiana sushi która przypomina nieco nasze tradycyjne potrawy. Tego rodzaju sushi jest serwowane na półmisku z ryżem, na jego wierzchu rozkłada się składniki potrawy, w zależności od upodobań osoby zamawiającej tą potrawę, mogą to być warzywa, owoce, ryby owoce morza. Oczywiście nie może zabraknąć również tradycyjnych przypraw dodawanych do tej potrawy. Oprócz nich często dodaje się grzyby oraz tofu, zapewniają one unikalny i znakomity smak potrawy.

Tradycyjnie sushi je się rękoma, jednak w europie ze względu na uwarunkowania kulturowe, przeważnie w celu spożycia potrawy używa się pałeczek. Do sushi podaje się kilka rodzajów sosów i przypraw stanowiących nieodzowny element dania.
Przeważnie jest to sos sojowy, zielony chrzan o bardzo intensywnym smaku, oraz marynowany imbir.
Do tego dania odradza się spożywanie wody, zamiast niej jako napój jest często podawana zielona herbata.